Καλησπέρα, αγαπημένες μου φίλες και φίλοι!!!
Χθες, για πρώτη φορά έφτιαξα γαλακτομπούρεκο μόνη μου παρακαλώ, για τα γενέθλια του συζύγου μου που το λατρεύει, αν και εμένα δε μου αρέσει καθόλου!!! Νόμιζα ότι ήταν δύσκολο αλλά έκανα λάθος! Με τη βοήθεια της συνταγής της αδερφής μου και του blog: http://faghta-giagias.blogspot.com/2012/11/blog-post_10.html τελικά τα κατάφερα!!!
Ωραίο δε φαίνεται;;;
Χρειάστηκα:
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας 450 γρ.
• 1 λίτρο φρέσκο γάλα
• 1 φλυτζ. τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι
• 1 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
• 3 κουτ. σούπας φυτικό βούτυρο
• 4 αυγά
• 2 βανίλιες
• ξύσμα πορτοκαλιού
Για το άλειμμα των φύλλων:
- φυτικό βούτυρο λιωμένο
• 3 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
• 2 φλυτζ. τσαγιού νερό
• 1 πορτοκάλι (τη φλούδα και το χυμό του)
• 1 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
• 1 ξύλο κανέλας
Πώς το έφτιαξα;;
Σιρόπι:
Κρέμα:
Σε άλλη κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά βάζουμε το γάλα, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις 3 κουταλιές φυτικό βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομογενές μείγμα. Εξακολουθούμε να ανακατεύουμε υπομονετικά μέχρι να έχουμε μια πηχτή κρέμα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε για 5' από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την εστία και αφήνουμε να κρυώσει. | |
Σε άλλη κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά βάζουμε το γάλα, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις 3 κουταλιές φυτικό βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομογενές μείγμα. Εξακολουθούμε να ανακατεύουμε υπομονετικά μέχρι να έχουμε μια πηχτή κρέμα.
Απομακρύνουμε την κρέμα από την εστία και αφήνουμε να κρυώσει σκεπάζοντας με καθαρή πετσέτα για να μην κάνει κρούστα στην επιφάνειά της.
|
Τώρα πια απλώνουμε την κρέμα ομοιόμορφα και τα φύλλα που προεξέχουν τα βουτυρώνουμε και τα γυρίζουμε να ακουμπήσουν πάνω στην κρέμα. Συνεχίζουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντάς τα ένα - ένα ξανά.
|
|
Χαράζουμε το γλυκό παράλληλα και περιχύνουμε µε το υπόλοιπο βούτυρο το φύλλο και τις χαρακιές. Ραντίζουμε µε μπόλικο νερό τα φύλλα στην επιφάνεια και ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο στους 180°C στις αντιστάσεις για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά. |
Mόλις ψηθεί και είναι καυτό αρχίζουμε να ρίχνουμε το κρύο σιρόπι σιγά σιγά με μία κουτάλα επάνω στα φύλλα για να βραχούν πάρα πολύ καλά. Aφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και να πιει το σιρόπι, χωρίς να το σκεπάσουμε γιατί διαφορετικά θα μαλακώσει το φύλλο. |
Αυτό ήταν!!! Ορίστε και πώς φαίνεται από ψηλά...φαινόταν δηλαδή γιατί φαγώθηκε όλο!!!
Καλή επιτυχία και σε σας!!!
Όνειρα πολύ γλυκά να έχουμε...
μμμμ τέλειο ήτανε!! :*
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία μου, σ ευχαριστώ πολύ!!! Φιλάκια!!!
ΔιαγραφήΦαίνεται πεντανόστιμο
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια ...
Μαρία Έλενα, σ ευχαριστώ πολύ!!! Φιλάκια...
ΔιαγραφήΠολύ ωραίο το έφτιαξες, φαίνεται λαχταριστό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο σου!
Φιλιά!
Καλώς όρισες, Anthemis!!! Σ ευχαριστώ πολύ!!! Φιλιά!!!
Διαγραφήειναι διαιτης το μυριζω νασαι καλα και να μας φροντιζεις Αφροδιτη μου
ΑπάντησηΔιαγραφήξεκινησε το πανηγυρι μας το χριστουγεννιατικο σε περιμενω και φέτος
http://starsandicicles.blogspot.gr/2014/10/blog-post_71.html
Διαίτης ήταν, έχεις δίκιο Κάτια μου!
ΔιαγραφήΚαλή δύναμη να έχεις και σε ευχαριστούμε που μοιράζεις τα νεραϊδένια σου δωράκια!!! Εννοείται ότι θα λάβω μέρος και φέτος...
Σε ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση! Απλά ψάχνω λίγο χρόνο για να ετοιμάσω κάτι για το πανηγύρι...
Φιλάκια πολλά!!!